مقالات ساخت و ساز

دلایل ترک زودهنگام بعد از بتن ریزی + علت و راهکارهای جلوگیری

📅 ۱۳ خرداد ۱۴۰۴ 👤 انکامت 📁 مقالات ساخت و ساز

ترک خوردن زودهنگام بتن یکی از مشکلات رایج در پروژه‌های ساخت و ساز است که می‌تواند به شکل ترک مویی و یا ترک های عمیق در بتن ظاهر شود. این مشکل نه‌تنها بر نمای بتن تأثیر منفی دارد، بلکه در صورت بی‌توجهی، منجر به کاهش مقاومت، خوردگی میلگرد و در نهایت تخریب تدریجی بتن ‌شود. ترک زودهنگام بتن می‌تواند ناشی از علل مختلفی همچون طراحی نادرست، مصالح نامرغوب یا اجرای ضعیف باشد. در این مقاله از وبسایت انکامت به علت ها و راهکارهای جلوگیری از ترک زودهنگام بعد از بتن ریزی پرداخته میشود پس با ما همراه باشید.

امروزه استاندارد مقدار مجاز ترک برای هر نوع عضو بتنی مشخص شده است. معمولاً برای سازه‌های غیرحساس، عرض ترک تا ۰.۳ میلی‌متر مجاز است. اما در سازه‌هایی مانند مخازن یا بتن‌های در معرض آب ترک باید کمتر از ۰.۱ میلی‌متر باشد یا اصلاً وجود نداشته باشد.
یکی از دلایل ترک خوردن بتن بعد از بتن ریزی جمع شدگی می باشد. تمامی سیمان‌های پرتلند هنگام هیدراسیون و عمل‌آوری دچار جمع شدگی (هر چند کوچک) می‌شوند. جمع شدگی اشکال مختلفی مانند جمع شدگی حرارتی، جمع شدگی پلاستیک، جمع شدگی بر اثر خشک شدن و جمع شدگی اتوژنیک دارد.

جمع شدگی بر اثر خشک شدن

این نوع جمع شدگی در هنگام تبخیر آب و عمل آوری بتن و سفت شدن آن رخ می‌دهد. جمع شدگی خشک شدگی در بیش از ۳ تا ۴ روز یا حتی تا ۶۰ روز پس از بتن ریزی اتفاق می افتد. این نوع جمع شدگی به صورت غیر یکنواخت در ضخامت عضوهای بتنی گسترش می یابد. جمع شدگی متفاوتِ ایجاد شده باعث پیدایش جابجایی محوری و تابیدگی می شود و منجر به ایجاد تنش های محوری و خمشی شده که باعث ایجاد ترک در کوتاه مدت می شود.

جمع شدگی پلاستیک

زمانی که سطح بتن تازه در معرض شرایطی قرار گیرد که سرعت تبخیر را بالا می‌برد؛ به طور مثال وزش باد، دمای بالا و رطوبت کم ایجاد می شود. این جمع شدگی باعث ترک خوردن بتن در زمانی که هنوز نرم است می‌شود. جمع شدگی پلاستیک می‌تواند ترک‌های عمیق‌تری نسبت به جمع شدگی بر اثر خشک شدن ایجاد کند.

جمع شدگی حرارتی

جمع شدگی حرارتی بر اثر آزاد شدن گرمای زیاد در هنگام سخت شدن بتن و بعد به سرعت سرد شدن آن ایجاد می شود. بتن بر اثر تغییر دما، خصوصاً تغییر دمای سریع، تغییر اندازه می‌دهد. اگر این‌ها در طراحی محاسبه نشده باشند، منجر به ترک خوردن خواهد شد. به همین دلیل اگر بتن در دمای پایین اجرا شود، گیرش آن کند شده یا در صورت یخ‌زدگی آب، بتن منبسط و سپس منقبض شده و ترک‌های عمیق ایجاد می‌شوند. رعایت ضوابط بتن ریزی در هوای سرد و استفاده از افزودنی‌های ضد یخ ضروری است.

جمع شدگی اتوژنیک می تواند تنش کششی زودهنگام زیادی را در بتن ایجاد کند. این نوع جمع شدگی پس از گیرش اولیه بتن به دلیل هیدراتاسیون رخ می دهد. یعنی وقتی که حجم محصول هیدراتاسیون کوچکتر از حجم اولیه ترکیب ‌های واکنشی (سیمان و آب) می شود. این پدیده ممکن است به صورت انقباض یا به شکل تورم رخ دهد. ترک ‌ها به طور معمول در اطراف آرماتورها و سنگدانه ها شکل و گسترش پیدا می کنند.

  • عدم وجود کافی میلگرد و یا الیاف
  • نفوذ نمک و یا سولفات ها و مواد خورنده
  • اشتباهات اجرایی و یا طراحی
  • کافی نبودن درزهای کنترل و انبساط
  • ویبره زدن نادرست یا ناکافی
  • عدم عمل آوردن بتن
  • استفاده از سیمان با تیپ مناسب
  • کنترل کیفی مصالح تشکیل‌دهنده بتن از نظر میزان سولفات‌ها
  • عمل‌آوری مناسب و صحیح بتن
  • استفاده از بتن باکیفیت
  • استفاده از الیاف FRC
  • استفاده از غشاء آب‌بند

شرکت طراحی سایت انکامت بهترین انتخاب شما برای طراحی سایت های مهندسی می باشد. شما می توانید با همکاری با شرکت ما به راحتی در دنیای مجازی و اینترنت اقدام به معرفی خود نمایید، و نمونه کار های خود و پروژه هایی که توانایی انجام آنها را دارید را در اختیار کارفرما ها قرار دهید. شرکت طراحی سایت انکامت با توجه به سابقه درخشان در زمینه بهینه سازی سایت ها برای موتور های جست و جو و همچنین رعایت اصول حرفه ای طراحی سایت، بهترین اتخاب شما برای طراحی سایت مهندسی می باشد.

5 1 رای
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها